Walne Zebranie Delegatów Sekcji Przemysłu Mięsnego, Drobiarskiego i Tłuszczowego NSZZ „Solidarność”

Jak przygotować się na wyzwania stojące przed branżą mięsną i tłuszczową? Z tym pytaniem mierzyli się delegaci na WZD, który odbył się w Ostrowie Pieckowskim.

Przejęcia właścicielskie, fuzje i restrukturyzacje firm z sektora mięsnego to największe wyzwania branży, która zmaga się z szeregiem problemów. Aktualnie zachodzące zmiany mogą dotknąć od kilkuset do kilku tysięcy pracowników. Walka o zachowanie jak największej liczby miejsc pracy oraz poprawa warunków zatrudnienia, w tym zwiększenie wynagrodzeń jest zadaniem organizacji związkowych! „Związki zawodowe nie były nigdy bardziej potrzebne” – mówili na Zebraniu delegaci.

Podczas WZD Sekcja pochwaliła się nowym logo, jak również ustalono, że skrócona zostanie nazwa Sekcji. Stary podział na przemysł mięsny i drobiarski odchodzi w przeszłość, gdyż produkcja nie jest już ściśle wyodrębniona.

Wśród zaproszonych gości byli: Grzegorz Adamowicz – Zastępca Przewodniczącego KK, Krzysztof Krzyżaniak – Zastępca Przewodniczącego Regionu-Warmińsko-Mazurskiego NSZZ „S”, Krzysztof Suchecki – współzałożyciel i mentor Sekcji, Emila Janicka – koordynator IUF w Polsce.

Media społecznościowe: