 
                
31 października europejskie i globalne organizacje związkowe — EFFAT (Europejska Federacja Związków Zawodowych Pracowników Przemysłu Spożywczego, Rolnego i Turystycznego) oraz IUF (Światowa Federacja Pracowników Przemysłu Spożywczego, Rolnego i Hotelarskiego) — wydały wspólne stanowisko, w którym ostro sprzeciwiają się planom Nestlé dotyczącym globalnej restrukturyzacji i redukcji zatrudnienia. Dokument wskazuje, że firma zamierza zwolnić około 16 000 pracowników na całym świecie, co stanowi około 6 % ogólnej liczby zatrudnionych w koncernie.
Założenia restrukturyzacji zakładają redukcję wśród pracowników biurowych i wykonujących funkcje zarządcze — wskazuje się na około 12 000 etatów “white-collar” tzw. białych kołnierzyków oraz kolejne około 4 000 stanowisk operacyjnych. Związki zawodowe zwracają uwagę, że decyzja została ogłoszona bez przeprowadzenia pełnych konsultacji z pracownikami, co stanowi ich zdaniem naruszenie zasad dialogu społecznego. Podkreśla się dysonans pomiędzy bardzo dobrymi wynikami ekonomicznymi koncernu, w tym tegoroczny wzrost sprzedaży za pierwsze 9 miesięcy 2025 roku o 3,3% r/r, a skalą planowanych zwolnień.
W oświadczeniu czytamy:
„Poziom redukcji zatrudnienia jest ekstremalny i nie ma żadnych realnych argumentów… Jest to podejście błędne, niezwykle destrukcyjne i sprzeczne z podstawowymi wartościami uczciwego i rozsądnego pracodawcy.”
Brak konsultacji, rola przedstawicieli i Europejskiej Rady Informacyjnej i Konsultacyjnej (NECIC)
W oświadczeniu wyraźnie podkreślono, że proces restrukturyzacji nie został przedstawiony przedstawicielom pracowników przed jego publikacją — co jest sprzeczne z zasadami dostępu pracowników do informacji i możliwości przeprowadzenia konsultacji z zarządem centralnym jak wynika choćby z przepisów o funkcjonowaniu europejskich rad zakładowych.
„Niedopuszczalne jest, aby proces restrukturyzacji po raz pierwszy został ogłoszony w mediach…, co stanowi wyraźne naruszenie podstawowych zasad europejskiego dialogu społecznego i zobowiązań prawnych”
AI i automatyzacja — technologia jako zagrożenie
Wśród przyczyn zmian strukturalnych w Nestlé wskazuje się automatyzację, cyfryzację procesów oraz integrację narzędzi sztucznej inteligencji (AI). Media branżowe podkreślają, że restrukturyzacja ma obejmować znaczną redukcję stanowisk biurowych w funkcjach wspierających, co może być związane z przeniesieniem działań do shared services lub systemów opartych na AI. Wydaje się za tym, że w branży spożywczej to pracownicy Nestle mogą być pierwszą grupą masowo doświadczoną przejmowaniem przez sztuczną inteligencję co raz to nowych obszarów pracy.
Stanowisko Sekretariatu
Zagrożenia dla pracowników Nestle dotyczą również osób zatrudnionych w Polsce, dlatego przewodniczący Rady Sekretariatu Zbigniew Sikorski, solidaryzując się z oświadczeniem EFFAT i IUF, stwierdził:
Technologia powinna wspierać pracowników, a nie ich zastępować. Transformacja cyfrowa w przemyśle spożywczym musi odbywać się z poszanowaniem praw pracowników i bezpieczeństwa zatrudnienia.”
Sekretariat deklaruje współpracę na forum krajowym i międzynarodowym w obronie miejsc pracy, godności pracowniczej oraz przestrzegania zasad dialogu społecznego.
Poniżej oświadczenie EFFAT/IUF:
 























