W dniach 11-12 września 2023 r., w hiszpańskiej Walencji, odbyło się szkolenie dla przedstawicieli związków zawodowych działających w koncernach ponadnarodowych. Finansjalizacja branży spożywczej oraz przeciwdziałanie praktykom redukcji kosztów zmniejszających wynagrodzenia pracowników to główne tematy warsztatów.
Przedstawiciele 21 związków zawodowych z 14 krajów analizowali mechanizmy rządzące współczesną ekonomią. Próbowali również szukać sposobów przeciwdziałania agresywnym restrukturyzacjom i polityce cięcia kosztów. Wiedzę ekspercką zapewnili badacze i szkoleniowcy z firmy Syndex.
Sekretariat Przemysłu Spożywczego reprezentowali Marcin Klimczyk koordynator d/s ERZ, Barbara Bzowska i Jolanta Procner z Heineken Żywiec SA, Bartosz Komuda z Accor i Jakub Osiński z Barry Callebaut. Obecna była również Emilia Janicka, koordynatorka IUF na Polskę. Na zdjęciu polska reprezentacja, do naszych przedstawicieli dołączyli również związkowcy z OPZZ, wraz z organizatorami warsztatów z EFFAT, z sekretarzem generalnym EFFAT, Kristjanem Bragasonem.