 
                
W dniach 08-10 październik 2025 r., w Majerczykówce gm. Poronin, odbyło się Walne Zebranie Krajowej Sekcji Przemysłu Cukierniczego, Młynarskiego i Piekarniczego NSZZ „Solidarność”.
Głównym punktem było poszerzenie składu Rady Sekcji o przedstawicieli z Zamojskich Zakładów Zbożowych, Lajkonika oraz Frito Lay. Do Majerczykówki przybyło 25 delegatów którzy dokonali stosownych wyborów.
Podczas WZD dyskutowano na temat EUDR – Europejskim Rozporządzeniu o Produktach Wolnych od Wylesienia, które w głównym zamierzeniu dotyka firm produkujących wyroby czekoladowe. Delegaci WZD uczestniczyli także w panelu szkoleniowym dotyczącym dyrektywy CSRD (raportowanie danych niefinansowych, w tym zakresu jakości dialogu społecznego w danym przedsiębiorstwie). Dyrektywa CSRD została przyjęta 14 grudnia 2022 r. Na jej mocy m. in. przedsiębiorstwa podlegają ustandaryzowanym wymogom raportowania ESRS. Państwa członkowskie miały czas na jej implementację do 6 lipca 2024 r. W Polsce została wprowadzona ustawą o zmianie ustawy o rachunkowości i innych ustaw (np. ustawy o biegłych rewidentach) w grudniu 2024 r.
WZD omówiło także temat projekt ustawy UC100 – czyli ustawy o opakowaniach i odpadach opakowaniowych.
Przewodniczący Rady Sekcji został zobowiązany przez WZD do odnowienia kontaktu ze stowarzyszeniami i organizacjami pracodawców z poszczególnych branż w tym ze stowarzyszeniem producentów wyrobów czekoladowych Polbisco.
Po WZD odbyło się robocze spotkanie Rady Sekcji i Komisji Rewizyjnej Sekcji, gdzie omówiono plany na najbliższy okres oraz przedyskutowano bieżące tematy.
 























