Odszedł Josip Pavić – pierwszy Przewodniczący PPDIV

Ze smutkiem informujemy, że w dniu wczorajszym, 22 listopada 2023 r., po krótkiej i ciężkiej chorobie, w wieku 75 lat, zmarł Josip Pavić, pierwszy przewodniczący chorwackiego Związku Zawodowego PPDIV.

Śp. Josip Pavić pełnił funkcję przewodniczącego Związku Zawodowego PPDIV od jego założenia do przejścia na emeryturę w marcu 2013 roku. Chorwacki związek zawodowy PPDIV to organizacja zaprzyjaźniona z Sekretariatem Spożywców, zrzeszająca pracowników sektora spożywczego i rolnictwa.

„Odszedł Przyjaciel Polski i Polaków – powiedział były przewodniczący Sekretariatu, Mirosław Nowicki – Również mój Przyjaciel, który sam o sobie mówił, że jest Chorwatem spod Krakowa. Poznaliśmy się w 1994 r. w Brukseli na kongresie EFFAT. To był pierwszy kongres w którym uczestniczyliśmy i nawet doszło między nami do sporu, który później zaowocował długoletnią przyjaźnią, również na gruncie prywatnym. Tak wiele razy reprezentacja PPDIV uczestniczyła w naszych imprezach sportowych i innych wydarzeniach związkowych w Polsce. Gdy nasi chorwaccy przyjaciele potrzebowali wsparcia nasi związkowcy jeździli do Chorwacji. W tych wyjazdach brało udział wielu naszych członków, m. in. Teresa Kowalska-Suchecka, Zbyszek Sikorski, Krzysztof Suchecki i in. Dla mnie to bardzo tragiczna wiadomość i trudno mi się pogodzić z tym, że w przyszłym roku nie spotkamy się na Jasnej Górze, na którą Josip tak lubił przyjeżdżać. Drogi Josipie, Pokój Twojej Duszy.”