
W dniach 10-12 marca w Gdańsku odbyło się posiedzenie Rady Krajowej Sekcji Pracowników Przemysłu Mięsnego, Drobiarskiego i Tłuszczowego NSZZ „S”.
Spotkanie było poświęcone omówieniu sytuacji w poszczególnych zakładach pracy, których organizacje związkowe wchodzącą w skład Sekcji. Szczególnie trudna sytuacja jest w zakładzie HK FOODS w Świnoujściu, gdzie związkowcy „Solidarności” weszli w spór zbiorowy dotyczący podwyżek wynagrodzeń dla pracowników. Rozmawiano również o sytuacji na rynku mięsa w Polsce, gdzie branża musi mierzyć się z kurczącymi się rynkami zbytu i zagrożeniami wynikającymi z choroby ASF.
Istotnym punktem obrad była dyskusja dotycząca treści deklaracji i zakresu współpracy z Zarządem Związku Polskie Mięso, którą Rada Sekcji planuje podpisać po kolejnym spotkaniu z przedstawicielami związku pracodawców.
Dodatkowo rozpoczęto przygotowania do WZD Sekcji, które odbędzie się w maju tego roku oraz udziału Sekcji w obchodach 45-lecia NSZZ „Solidarność”.