Nadzwyczajny Kongres Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” w Warszawie

W związku z przystąpieniem do Sekretariatu dwóch Krajowych Sekcji z byłego Sekretariatu Rolnictwa w Warszawie odbył się Nadzwyczajny Kongres Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego i … Rolnictwa NSZZ ”Solidarność”.

Kongres podjął uchwały o zmianie nazwy na Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego i Rolnictwa NSZZ „S”, jak również o zwiększeniu liczby członków Rady Sekretariatu. Jej nowymi członkami zostali Jan Zdun z Krajowej Sekcji Rolnictwa, który będzie pełnił funkcję Zastępcy Przewodniczącego Rady i Anna Król z Krajowej Sekcji Pracowników Doradztwa Rolniczego. Jednocześnie zwiększono liczbę członków Prezydium Rady do której wybrany został wspomniany Jan Zdun i Piotr Fabiański z Krajowej Sekcji Przemysłu Mięsnego, Drobiarskiego i Tłuszczowego.

„Decyzja o zmianie nazwy jest bardzo dobra – mówił, obecny na kongresie, Bartłomiej Mickiewicz, Zastępca Przewodniczącego KK NSZZ „S” odpowiedzialny za struktury branżowe Związku – Cieszę się, że władzom Sekretariatu zależy aby nowi związkowcy dobrze czuli się w tym gronie. Patrząc na dotychczasową pracę Sekretariatu jestem przekonany, że będą w dobrych rękach. Logicznym wydaje się również połączenie sił dwóch branż, które wzajemnie się uzupełniają i przenikają w wielu aspektach.”

Kongres przyjął stanowisko popierające organizowany przez Solidarność Rolników Indywidualnych strajk generalny.

„Popieramy strajk rolników. Co więcej, wiele osób należących do naszego Sekretariatu ma zamiar włączyć się w jutrzejsze działania osobiście” – mówił po Kongresie Zbigniew Sikorski, przewodniczący starego-nowego Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego i Rolnictwa NSZZ „S”.

Na kongresie obecna była koordynatorka IUF na Polskę Emilia Janicka, a szczególne podziękowania należą się Kazimierzowi Kimso, szefowi Regionu dolnośląskiej „Solidarności”, który sprawnie prowadził obrady Kongresu.