Sekretariat wspiera protesty rolników

20 lutego 2024 roku w Polsce rozpoczął się ogólnopolski protest rolników. Blokady dróg, manifestacje pod urzędami związane są z niekontrolowanym importem produktów spożywczych, głównie zboża, z Ukrainy i godzącymi w podstawy ekonomiczne polskiej wsi założenia „Zielonego Ładu”.

Jak podkreślają rolnicy chodzi nie tylko o to, aby mogli oni sprzedać swoje zbiory, ale również o jakość produktów, które trafiają do polskich konsumentów. Konkurencyjne produkty z krajów nie wchodzących w skład Unii Europejskiej są produkowane taniej między innymi dlatego, że nie spełniają określonych norm, obowiązujących unijnych, w tym polskich, rolników.

W ogólnopolskim proteście uczestniczyli rolnicy z powiatu kościerskiego. Oflagowane ciągniki przejechały z Nowej Karczmy do Kościerzyny. O godz. 10.00 na spotkanie przy remizie OSP w Nowej Karczmie przybył ze wsparciem dla protestujących przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Zbigniew Sikorski.