25-26 października 2018 roku w Budapeszcie odbyła się konferencja Food and Drink Europe organizowana przez EFFAT w całości poświęcona procesowi digitalizacji i zmian technologicznych w branży spożywczej. Spotkanie jest częścią większego projektu badawczego mającego na celu zbadanie w jakiś sposób możemy się przygotować na nieubłagalne zmiany technologiczne. „Jeśli chcesz osiągnąć sukces to potrzebujesz związków zawodowych” – zaznaczył w swojej prezentacji Arthur Van Raalte, manager w Węgierskiej fabrykce Nestlé Bük Factory.
Podkreślił, ze w każdej zmianie technologicznej niezbędny jest dialog społeczny. Potrzebujemy zmiany podejścia przez pracodawców, związków zawodowych i pracowników rządowych w kierunku dostosowania nowych technologii. Jeśli to nam się uda osiągniemy większą jakoś, lepsze płace i bardziej interesującą pracę, która zachęci również młodych ludzi do pracy w przemyśle spożywczym. Mniej manualnej i powtarzalnej pracy, co wpłynie na lepszą jakość zdrowia Zmiany technologiczne, usprawnienia są szansą rozwoju zawodowego pracowników i stworzenia nowych ciekawych zawodów. W fabryce Nestle w okresie5 lat powstało 500 nowych zawodów wynikających ze zmian technologicznych. Jankó Tamás – przedstawiciel Ministerstwa Innowacji I Technologii podkreślił role edukacji z procesie digitalizacji, a co za tym idzie zmianę w podejściu do nauczania – rozwijanie kompetencji tj. ciekawość, analityczne myślenie, kreatywność. Kolejne warsztaty w ramach projektu odbędą się w przyszłym roku dla krajów nordyckich oraz południowoeuropejskich. Podsumowanie i wnioski z warsztatów zostaną przedstawione we wrześniu 2019 w Brukseli.
Na zdjęciu: Jankó Tamás, doradca w Ministerstwie Innowacji i Technologii
M. Sobiech