Obchody Grudnia’70

W dniu 16.12.2021r., w Gdańsku, odbyły się w uroczystości upamiętniające tragiczne wydarzenia Grudnia 1970r. Obchody rozpoczęły się o godzinie 14.30, od złożenia kwiatów pod Pomnikiem Jana Pawła II i Ronalda Reagana, a następnie pod pomnikiem Anny Walentynowicz. O godzinie 16 wszyscy uczestnicy ponownie spotkali się pod pomnikiem Poległych Stoczniowców.

Tragiczny bilans tamtych dni, imiona zabitych, liczba rannych, uwięzionych, torturowanych to przejmujący obraz zwyrodnienia, jakim był komunistyczny reżim – napisał dom uczestników obchodów prezydent Andrzej Duda. – Tego dnia po raz kolejny w swojej historii Polacy doświadczyli terroru i prześladowania. Śmierć ofiar Grudnia ’70 była zbrodnią, której nic nie może usprawiedliwić, a której winni nigdy nie zostali osądzeni. Stajemy dziś przed pomnikiem, aby powiedzieć, że pamiętamy. Dziś cieszymy się upragnioną wolnością, ale stajemy w tym miejscu, aby podkreślić, że w tej walce grudzień 1970 roku odegrał szczególną rolę.

List od premiera Mateusza Morawieckiego odczytał wojewoda pomorski Dariusz Drelich: – Stajemy tutaj, aby oddać hołd i pamiętać o najwyższej cenie, jaką zapłacili za wolną ojczyznę. Składając podziękowania za obecność, przekazuję wyrazy szacunku. Wspominamy dziś bolesną kartę w naszej najnowszej historii; brutalność komunistycznej władzy, która w grudniu 1970 roku zdecydowała się strzelać do protestujących. Zbyt łatwo ulegamy złudzeniu, że to bezkrwawa rewolucja zapewniła nam niepodległość, a wolność, którą się dziś cieszymy, zrodziła się tylko z porozumienia i dialogu.

W uroczystościach wziął udział przewodniczący Rady Sekretariatu Zbigniew Sikorski, który, w imieniu Spożywców, złożył pamiątkową wiązankę kwiatów.