„Solidarność” Spożywców na Ogólnopolskiej Pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasną Górę

W dniach 16-17 września br. odbyła się Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. W wydarzeniu brało udział ok. 25 tys. pątników. Oczywiście nie mogło zabraknąć przedstawicieli organizacja tworzących Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S”.

Pielgrzymka rozpoczęła się od złożenia kwiatów i modlitwy przy pomniku bł. ks. Jerzego Popiełuszki. To właśnie Kapłan „Solidarności” 41 lat temu zainicjował pielgrzymowanie ludzi pracy do Jasnogórskiego sanktuarium. Następnie pielgrzymi uczestniczyli we Mszy Św. na Szczycie, a także w Apelu Jasnogórskim oraz Drodze Krzyżowej. Późnym wieczorem czuwano zaś przed obrazem Matki Boskiej Jasnogórskiej.

Natomiast 17 września odbyła się uroczysta Msza Św. z udziałem przedstawicieli Rządu RP, m. in. minister rodziny i polityki społecznej Marleny Maląg i głównej inspektor pracy Katarzyny Łażewskiej-Hrycko. Nabożeństwo połączone było z ofiarowaniem przez związkowców „Solidarności” Darów Ołtarza, w czym uczestniczyli również członkowie Sekretariatu.

W uroczystościach brali udział przedstawiciele poszczególnych komisji zakładowych naszej struktury, z przewodniczącym Rady Sekretariatu Zbigniewem Sikorskim na czele.