Spotkanie Sekcji Przetwórstwa Rybnego i Owoców Morza IUF

5 maja br. odbyło się zdalne spotkanie związków zawodowych działających w przedsiębiorstwach sektora rybnego i owoców morza zrzeszonych w Światowej Federacji Związków Zawodowych Przemysłu Spożywczego, Rolnictwa i Turystyki – IUF. W tym międzynarodowym spotkaniu brali udział reprezentanci z trzech Komisji Zakładowych wchodzących w skład Sekretariatu: Miralex, Mowi i Frosta.

Spotkanie prowadzone przez szefa SeaFood Division IUF Kirilla Buketova było okazją do przedstawienia priorytetów IUF w sektorze na lata 2025-27, jak również wymiany informacji o sytuacji pracowników z branży na kilku kontynentach. Oprócz związkowców z Polski, w spotkaniu brali udział m. in. związkowcy z Belgii, Hiszpanii, Kanady, Litwy, Norwegii, Ugandy czy Zimbabwe. 

Podsumowanie spotkania przeprowadził Kristjan Bragason, sekretarz generalny IUF. 

W naszym kraju branża przetwórstwa rybnego daje pracę ok. 15 tys. osób, a Polska jest jednym z największych producentów przetworzonej ryby w Unii Europejskiej.

Media społecznościowe: