Spotkanie w sprawie tworzenia Krajowej Grupy Spożywczej

W dniu 11 marca 2021r. odbyło się hybrydowe spotkanie przedstawicieli Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” i przedstawicieli Sekretariatu Rolnictwa NSZZ „S” z wiceministrem Aktywów Państwowych Andrzejem Śliwką w sprawie powołania Krajowej Grupy Spożywczej. Było to kolejne spotkanie informacyjne w Ministerstwie w tej kwestii. Sekretariat był reprezentowany przez Zbigniewa Sikorskiego i Stanisława Lubasia. Wiceminister Andrzej Śliwka przekazał informacje na jakim etapie jest proces powoływania Krajowej Grupy Spożywczej.

W trakcie żywej, i jakże ważnej, dyskusji wywołanej przez stronę społeczną, przedstawiciele Ministerstwa i Pan Marek Dereziński, członek Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., wyjaśniali wszelkie wątpliwości dotyczące sposobu dokapitalizowania Krajowej Spółki Cukrowej S.A., a następnie przejęcia przez nią spółek należących do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Tak skonstruowany podmiot będzie fundamentem narodowego holdingu spożywczego. Na koniec spotkania strony ustaliły, że należy zrobić wszystko aby jak najszybciej doszło do powołania Krajowej Grupy Spożywczej . Kolejne decyzje i spotkania w tej sprawie już wkrótce. Będziemy informować o ich przebiegu.