W dniu 16 lipca, w Gdańsku, w siedzibie Regionu, odbyło się, zorganizowane przez Sekretariat Przemysłu Spożywczego, kolejne spotkanie z przedstawicielami francuskich związków zawodowych. Celem spotkania było znalezienie najszybszej drogi do powołania europejskiej rady związkowej w firmie Marie Brizard . Naszymi gośćmi byli Jean Michel Hardy, przewodniczący organizacji związkowej w zakładach Marie Brizard Wine & Spirits we Francji i Pascal Saeyvoet zastępca przewodniczącego francuskiej centrali związkowej FGTA-FO. Ze strony komisji zakładowej Destylarni Sobieski S.A w spotkaniu brali udział Mirosław Kleina i Zbigniew Jakubowski, przewodniczący i wiceprzewodniczący komisji zakładowej. Reprezentantami Rady Sekretariatu byli Zbigniew Sikorski – przewodniczący i Bartosz Komuda – członek Rady. Obecni byli również Sławomir Adamczyk ekspert NSZZ „Solidarność” d/s europejskich rad zakładowych i Krzysztof Dośla przewodniczący Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”. Firma Marie Brizard Wine & Spirits jest właścicielem zakładu w Starogardzie Gdańskim, dlatego tak istotne jest aby skoordynować działania podejmowane przez naszych związkowców i Sekretariat z działaniami naszych francuskich kolegów. Na spotkaniu opracowano mapę drogową, która w krótkim terminie powinna doprowadzić nas do sukcesu, za który uważamy stworzenie transgranicznej platformy związkowej w firmie Marie Brizard. Nasi francuscy goście z widocznym zaangażowaniem włączyli się w tworzenie konkretnych rozwiązań, dużą pomocą była również wiedza naszego eksperta Sławomira Adamczyka. To wszystko pozwala z optymizmem oczekiwać osiągnięcia przez nas zakładanego celu.