W dniach 24 i 25 marca 2021 odbyły się spotkania organizacji związkowych działających w sektorze piwowarskim. Konferencje i grupy robocze dla poszczególnych firm organizował IUF (Światowa Federacja Spożywców) wraz z EFFAT . Gospodyniami spotkania były: Burcu Auyan (IUF) i Wiebke Warneck (EFFAT).
Polską reprezentację tworzyli, zrzeszeni w Sekretariacie Spożywców: Jan Hałaś, Cezary Kołodziejski, Krzysztof Jasek z Grupy Heineken i Andrzej Turlej z Carlsberga. W spotkaniu uczestniczyli również Arkadiusz Kozłowski i Sabrija El-Gadi – Krajewska z Asahi (Kompania Piwowarska ) oraz Koordynator TNK Emilia Janicka.
Była to największa konferencja piwowarska on-line, skupiająca 100 uczestników z 30 krajów. Najważniejsze zagadnienia dotyczyły pandemii Covid-19 i jego wpływu na sektor piwa oraz sektory powiązane – hotelarski, turystykę , outcourcing. Rozmawiano szczególnie na temat radykalnego cięcia kosztów w firmach i ich restrukturyzacji.
Przemysł browarniczy jest dziś zdominowany przez duże firmy, takie jak AB InBev, Heineken i Carlsberg. Rośnie również ekspansja ze strony japońskich firm browarniczych (szczególnie Asahi i Kirin) oraz innych (Molson Coors, Diageo i Groupe Castel), które rzucają wyzwanie tej globalnej dominacji. Skuteczna konfrontacja z tymi przodującymi transnarodowymi firmami browarniczymi jest kluczowym wyzwaniem, jakie postawiła sobie Brevery Division IUF (światowa sekcja piwa), która działa od 2016 r.
Sekretariat Spożywców, jako struktura afiliowana przy IUF, poprzez Sekcję Przemysłu Piwowarskiego, aktywnie uczestniczy w podejmowanych działaniach.