![](http://solidarnosc-spozywcow.pl/wp-content/uploads/2022/12/318310779_1597775690672787_9191621316026140598_n-680x340.jpg)
Łódź, miasto z wielkimi przemysłowymi tradycjami, gościło uczestników warsztatów „Wzmocnienie organizacji związkowych w koncernach spożywczych”. Szkolenie odbyło się w dn. 12-13 grudnia br.
W warsztatach uczestniczyli przedstawiciele Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” z firm : Bahlsen, Grana, Lajkonik, Mondelez, Barry Callebaut, Zentis i OSM Myszków.
Przez 2 dni mieli okazję poznać techniki: „Efektywnej sztuki mówienia” oraz przećwiczyć swoje umiejętności pracy w grupie oraz w organizowaniu związku.
Warsztaty prowadzili: Ireneusz Pszczoła (Region Środkowo- Wschodni) i Emilia Janicka (Koordynator TNK w IUF).,
Wisienką na torcie dla uczestników seminarium była wizyta w fabryce Barry Callebaut, producenta czekolady przemysłowej. Nowoczesna, w pełni zautomatyzowana produkcja pokazuje w jakim kierunku zmierzają największe firmy sektora. Przykład ten pokazuje, że robotyzacja i automatyzacja jest już szeroko obecna i jest olbrzymim wyzwaniem dla zachowania miejsc pracy w całym przemyśle spożywczym.