Jak powstawał „Polski Cukier”

Ponad dwadzieścia lat temu, w dramatycznych okolicznościach, tworzyła się Krajowa Spółka Cukrowa „Polski Cukier” SA, będącą konsorcjum skupiającym kilkadziesiąt cukrowni z całej Polski. Większościowym udziałowcem Spółki był Skarb Państwa, natomiast ponad 20% udziałów należało do plantatorów buraka cukrowego i pracowników KSC. W roku ubiegłym KSC „Polski Cukier” SA, po wielu latach biznesowego sukcesu, stał się fundamentem budowy Krajowej Grupy Spożywczej.

O wydarzeniach z przełomu milenium, sytuacji zapaści w polskim cukrownictwie, szukaniu dróg wyjścia i zaangażowaniu pracowników polskich cukrowni, aby nie zostały zlikwidowane lub sprzedane kapitałowi zagranicznemu, opowiada film „Polski Cukier”. Jednym z bohaterów notacji jest Stanisław Lubaś, pełniący obecnie funkcję Zastępcy Przewodniczącego Rady Sekretariatu i Przewodniczącego Krajowej Sekcji Przemysłu Cukrowniczego NSZZ „Solidarność”.

Poniżej fragment filmu. Warto zapoznać się ze wspomnieniami naszego Kolegi. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o tamtych pełnych napięciach, ciekawych czasach, o tym dlaczego więzy koleżeńskie pomiędzy jednym ze strajkujących związkowców o dowódcą jednostki antyterrorystycznej z Zamościa zadecydowały o odstąpieniu przez policję od pacyfikacji jednego ze strajków, to zapraszamy do obejrzenia materiału. Warto!

Media społecznościowe: