Zdalne posiedzenie Komisji Krajowej

W dniu 24 lutego odbyło się zdalne, informacyjne posiedzenie Komisji Krajowej. Głównym tematami posiedzenia było omówienie budżetu i planów dotyczących jego realizacji oraz sytuacji w poszczególnych regionach i branżach. Ze względu na brak możliwości głosowania korespondencyjnego, Komisja Krajowa będzie działać na zasadzie prowizorium budżetowego. Przewodniczący, Piotr Duda, przekazał informacje ze spotkań z prezydentem Andrzejem Dudą, premierem Mateuszem Morawieckim i premierem Jarosławem Kaczyńskim. Dyskutowano również o sytuacji w poszczególnych regionach i branżach. Przewodniczący Rady Sekretariatu Zbigniew Sikorski, zabierając głos w dyskusji, przedstawił członkom Komisji Krajowej informacje dotyczące procesu powołania Polskiej Grupy Spożywczej, w tym informacje ze spotkania przedstawicieli Sekretariatu Przemysłu Spożywczego i Sekretariatu Rolnictwa w Ministerstwie Aktywów Państwowych z ministrem Andrzejem Śliwką, które odbyło się 4 lutego 2021r.

Członkowie KK wstępnie przyjęli propozycję Prezydium KK o zorganizowania w listopadzie 2021 r Krajowego Zjazdu Delegatów, oczywiście pod warunkiem, że będą ku temu właściwe warunki epidemiologiczne.