W Torremolinos, nieopodal Malagi, odbyło się szkolenie organizowane przez Europejski Instytut Związków Zawodowych (ETUI) dla związkowców zaangażowanych w pracę ERZ i Rad Spółek Europejskich. Wydarzenie miało miejsce w dniach 23-25 kwietnia br.
Szkolenie obejmowało warsztaty z negocjacji porozumień o ustanowieniu europejskiej rady zakładowej oraz ustalania sposobu informowania pracowników i przeprowadzania z nimi konsultacji. W szkoleniu wzięli udział przedstawiciele z Włoch, Szwecji, Austrii, Łotwy, Hiszpanii, Danii, Norwegii, Belgii, Francji, Holandii, Finlandii oraz Polski. Sekretariat Przemysłu Spożywczego i Rolnictwa reprezentował Waldemar Kiszkiel. Uczestnicy szkolenia oprócz aspektów prawno-teoretycznych mieli sposobność zapoznania się z doświadczeniami długoletnich praktyków – negocjatorów w osobach Jonathan’a Haywarda’a oraz Bruno Demaitre.
Trenerzy i koordynatorzy szkolenia – Caroline Blot, Cyprian Szyszka, Bruno Demaitre, efektywnie i sprawnie przeprowadzili uczestników przez intensywne praktyki szkolenia, inspirując do dalszego pogłębiania wiedzy w ramach samokształcenia.