Pracownicy Animex Foods Sp. z o. o. chcą godnie zarabiać

Chcemy odpowiednich wynagrodzeń za naszą pracę ” – mówią pracownicy fabryki przetwórstwa drobiu w Iławie. Zakład jest oddziałem koncernu Smithfield w Polsce działającego pod nazwą – Animex Foods Sp. z.o.o.

Przetwórstwo drobiu jest zyskownym biznesem, a ogólnoświatowy trend wzrostu spożycia tego mięsa jest dobrym prognostykiem na przyszłość. Negocjacje płacowe prowadzone przez NSZZ „Solidarność” jak dotąd nie przyniosły oczekiwanego przez pracowników rezultatu. Związek w dniu 23 stycznia przedstawił pracodawcy oczekiwania pracowników. W dniu 29 stycznia odbyły się rozmowy z przedstawicielami pracodawcy. NSZZ „Solidarność” nakłania zarząd firmy do podjęcia decyzji, które usatysfakcjonowałyby obie strony. W związku z tym organizacja związkowa oczekuje propozycji możliwie jak najbardziej zbliżonych do oczekiwań pracowników. Pracownicy iławskiego oddziału zarabiają mniej od koleżanek i kolegów z innych fabryk Animexu. Spora część załogi otrzymuje minimalne wynagrodzenie. Zgodnie z procedurą prowadzenia sporu zbiorowego, odbywają się teraz rokowania.

„Wyrażamy nadzieję, że kolejne spotkania nie pozostaną tylko formalnym obowiązkiem, ale realną dyskusją o możliwościach podniesienia naszych pensji” – mówią przedstawiciele „Solidarności”.