W dniach 2-3 września 2021r., w Spale, odbyło się szkolenie „Układy Zbiorowe Pracy” zorganizowane przez Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego „S”. Szkolenie prowadził Jan Plata Przechlewski, trener KK NSZZ „Solidarność”. W szkoleniu wzięli udział członkowie Związku z Organizacji Zakładowych NSZZ „S” zrzeszonych w Sekretariacie oraz Emilia Janicka koordynator IUF na Polskę. Szkolenie miało bardzo ciekawy przebieg. Oprócz informacji przekazywanych przez trenera, pomiędzy uczestnikami rozwinęła się żywa dyskusja, co owocowało bogatą wymianą doświadczeń i przeniosło warsztaty również na grunt praktyczny. W trakcie szkolenia udzielono poparcia dla strajkujących Pracowników Nabisco. Od sierpnia, w trzech fabrykach tego koncernu produkujących Oreo i krakersy Ritz w Stanach Zjednoczonych, trwa akcja strajkowa. Więcej informacji na ten temat, można znaleźć tutaj: