Dnia 14 października w Warszawie, w ramach projektu Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”: „ERZ – właściwe postępowanie z informacją ekonomiczną kluczem do produktywnej komunikacji i negocjacji” odbyło się spotkanie, w którym uczestniczyli przedstawiciele koncernów międzynarodowych, prawnicy oraz eksperci specjalizujący się w funkcjonowaniu Europejskich Rad Zakładowych. Sekretariat Przemysłu Spożywczego reprezentowali Eugeniusz Święcicki (Danone) oraz Artur Krasiński (Mars Polska).
Tematem prezentacji i dyskusji była m. in. definicja „poufnej informacji”, która jest odmiennie interpretowana przez systemy prawne poszczególnych krajów europejskich. Zarządy firm bardzo często powołują się na zapis o „tajemnicy handlowej”, przez co przedstawiciele pracowników zgromadzeni w ERZ nie mogą w pełni wykorzystywać tych informacji.
Efektem takiej praktyki jest sytuacja że główna zasada Europejskich Rad Zakładowych – informacja i konsultacja – dla których zostały powołane nie jest realizowana, a użyteczność funkcjonowania takich rad stoi pod znakiem zapytania. Uczestnicy spotkania stwierdzili, że ujednolicenie potrzebnych pojęć prawnych dotyczących działania ERZ jest wskazane i niezbędne dla ich skutecznego działania.
Projekt obejmuje również szkolenia, które mają na celu podniesienie kompetencji ekonomicznych członków rad i nabycie przez nich umiejętności selekcji tych informacji, które są najważniejsze z punktu widzenia pracowników.
W funkcjonowaniu ERZ zauważono również negatywny trend dotyczący tych przedstawicieli, którzy nie są członkami związków zawodowych i niejednokrotnie reprezentują interesy zarządów a nie pracowników .
Efektem finałowym projektu będą zalecenia dla członków ERZ.