Posiedzenie Rady Sekretariatu

W dniach 10-12.10.2022r., w Kruszwicy, odbyło się posiedzenie Rady Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „S”. Miejsce spotkania nie było wybrane przypadkowo. Członkowie Rady odwiedzili miejscowy cmentarz parafialny, gdzie pochowany jest śp. Jan Dybicz i mogli pomodlić się za Jego Wieczny Odpoczynek.

„Janek nie zdążył odebrać medalu „Zasłużony dla Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”. Jako wieloletni działacz Krajowej Sekcji Przemysłu Mięsnego i Sekretariatu zasłużył na niego jak mało kto – powiedział przewodniczący Zbigniew Sikorski. – Cieszę się, że na obecnym posiedzeniu mogliśmy dopełnić formalności w tym względzie i zastępca przewodniczącego Rady Piotr Fabiański odebrał medal w imieniu Rodziny Janka.”

W kwestiach merytorycznych Rada Sekretariatu uchwalił termin kongresu wyborczego, który będzie miał miejsce 28-30.06.2023r. Na kongresie wybrana zostanie nowa Rada Sekretariatu na kadencję 2023-28, jak również nowy Przewodniczący Rady.

Podjęto również uchwały o wystosowaniu wezwania do IUF aby bez dalszej zwłoki, usunąć z grona naszej światowej spożywczej federacji związkowej, obecnie zawieszone w prawach członka, rosyjskie związki zawodowe popierające reżim Putina i inwazję na Ukrainę. Uchwałę o wyznaczeniu Waldemara Kiszkiela do Komitetu Sterującego projektu „EFFAT FoodDrinkEurope Joint Project”

Przewodniczący Sikorski przekazał Radzie informacje z wyników pracy za ostatnie 3 miesiące. Dyskutowano również o sytuacji w poszczególnych branżach. Szczególną troską przejmuje sytuacja w branży piwowarskiej. „Niestety nadmierne obciążenia fiskalne doprowadziły do napięć na linii pracodawcy-pracownicy. Te napięcia są wyczuwalne – mówił Cezary Kołodziejski z Sekcji Przemysłu Piwowarskiego. – Obecnie doszło do przesilenia w firmie Van Pur (więcej tutaj: https://www.tysol.pl/a92712-kamil-lazarewicz-o-napietej-sytuacji-w-browarze-braniewo), ale i w innych firmach może dojść do spięcia. Po prostu dzieje się to przed czym ostrzegaliśmy. Szukając pieniędzy rząd może podciąć fundamenty na których opiera się polskie browarnictwo.”

.

Media społecznościowe: